Israël wil NAVO-troepen in Libanon

OorlogIsraël staat niet onwelwillend tegenover een internationale vredesmacht in het zuiden van Libanon onder leiding van de NAVO. Dat heeft de Israëlische minister Amir Peretz van Defensie vandaag laten weten. Een veiligheidszone in Zuid-Libanon, om de Hezbollah met zijn raketten op afstand te houden, is een vurige wens van Israël.

Toen Israël een aantal jaar geleden Zuid-Libanon verliet, was de afspraak dat het Libanese leger daar de orde zou handhaven. Het leger bleek echter veel te zwak zodat Hezbollah het in het zuiden feitelijk voor het zeggen kreeg. ''Gezien de zwakte van het Libanese leger steunt Israël de mogelijke stationering van een multinationale troepenmacht met een sterk mandaat, het liefst onder auspiciën van de NAVO'', aldus Peretz vandaag na een ontmoeting met de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier.

Haifa
Bij een raketaanval van Hezbollah op de Israëlische havenplaats Haifa zijn vandaag twee mensen omgekomen. Twee raketten troffen een woning en auto's op een doorgaande weg. Elf mensen raakten gewond. Vanuit Zuid-Libanon werden vanochtend tientallen raketten afgevuurd op Noord-Israël. Projectielen van Hezbollah hebben tot nog toe aan 17 Israëlische burgers het leven gekost.

Israël op haar beurt nam vandaag voor het eerst de Zuid-Libanese stad Sidon onder vuur. Daarnaast werden opnieuw stellingen van Hezbollah in de Bekaa-vallei en rond Beiroet bestookt.

VN-noodhulpcoördinator Jan Egeland verklaarde vandaag dat de bombardementen van Israël op wijken in Beiroet volgens hem een schending zijn van het internationaal humanitair recht. ''Het is verschrikkelijk. Ik wist niet dat het huizenblok na huizenblok betrof'', aldus de coördinator uit Noorwegen. Hij verklaarde dat het moeilijk is onderscheid te maken tussen militaire - en burgerdoelen. De manier waarop Israël te werk gaat kost volgens hem veel te veel burgerslachtoffers en leidt nergens toe.

Ontvoerde soldaten
De twee door Hezbollah ontvoerde Israëlische militairen, maken het naar omstandigheden goed. Dat zei de Libanese minister van Buitenlandse Zaken, Fawzi Sallukh, vandaag. Hij riep de Verenigde Naties of een andere derde partij op te helpen bij het opstarten van onderhandelingen over een mogelijke gevangenenruil tussen Israël en Hezbollah.