IsraŽl wil NAVO-troepen in Libanon

OorlogIsraŽl staat niet onwelwillend tegenover een internationale vredesmacht in het zuiden van Libanon onder leiding van de NAVO. Dat heeft de IsraŽlische minister Amir Peretz van Defensie vandaag laten weten. Een veiligheidszone in Zuid-Libanon, om de Hezbollah met zijn raketten op afstand te houden, is een vurige wens van IsraŽl.

Toen IsraŽl een aantal jaar geleden Zuid-Libanon verliet, was de afspraak dat het Libanese leger daar de orde zou handhaven. Het leger bleek echter veel te zwak zodat Hezbollah het in het zuiden feitelijk voor het zeggen kreeg. ''Gezien de zwakte van het Libanese leger steunt IsraŽl de mogelijke stationering van een multinationale troepenmacht met een sterk mandaat, het liefst onder auspiciŽn van de NAVO'', aldus Peretz vandaag na een ontmoeting met de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier.

Haifa
Bij een raketaanval van Hezbollah op de IsraŽlische havenplaats Haifa zijn vandaag twee mensen omgekomen. Twee raketten troffen een woning en auto's op een doorgaande weg. Elf mensen raakten gewond. Vanuit Zuid-Libanon werden vanochtend tientallen raketten afgevuurd op Noord-IsraŽl. Projectielen van Hezbollah hebben tot nog toe aan 17 IsraŽlische burgers het leven gekost.

IsraŽl op haar beurt nam vandaag voor het eerst de Zuid-Libanese stad Sidon onder vuur. Daarnaast werden opnieuw stellingen van Hezbollah in de Bekaa-vallei en rond Beiroet bestookt.

VN-noodhulpcoŲrdinator Jan Egeland verklaarde vandaag dat de bombardementen van IsraŽl op wijken in Beiroet volgens hem een schending zijn van het internationaal humanitair recht. ''Het is verschrikkelijk. Ik wist niet dat het huizenblok na huizenblok betrof'', aldus de coŲrdinator uit Noorwegen. Hij verklaarde dat het moeilijk is onderscheid te maken tussen militaire - en burgerdoelen. De manier waarop IsraŽl te werk gaat kost volgens hem veel te veel burgerslachtoffers en leidt nergens toe.

Ontvoerde soldaten
De twee door Hezbollah ontvoerde IsraŽlische militairen, maken het naar omstandigheden goed. Dat zei de Libanese minister van Buitenlandse Zaken, Fawzi Sallukh, vandaag. Hij riep de Verenigde Naties of een andere derde partij op te helpen bij het opstarten van onderhandelingen over een mogelijke gevangenenruil tussen IsraŽl en Hezbollah.