Uitgever PCM beboet voor weggeven boek

Icoon AlgemeenUitgeverij PCM heeft een boete van 2.500 euro gekregen van het Commissariaat voor de Media. Oorzaak voor de boete was een reclameactie van de webwinkel van het NRC Handelsblad. Bij besteding van meer dan 15 euro ontvingen de klanten een gratis exemplaar van een puzzelboek.

Volgens het Commissariaat voor de Media was deze actie in strijd met de Wet op de vaste boekenprijs. Deze wet verbiedt het boeken te verkopen voor minder dan de door de uitgever vastgestelde prijs. Het feit dat het NRC Handelsblad zelf de uitgever van het boek is, doet volgens het Commissariaat niets af aan de kwestie.

Het is "maar een raar verhaal", aldus Stef Rietbergen, uitgever van de middagkrant. Volgens hem heeft het NRC volledig te goeder trouw gehandeld. "We hebben niet geprobeerd de wet te ontduiken. De regels zijn echter uiterst complex. Ik heb me inmiddels laten vertellen dat we volgens de allerkleinste lettertjes in de wet wel het recht hadden om deze actie te houden. We gaan echter niet in beroep. Dat vind ik de moeite niet waard voor zo'n bedrag"

Met dank aan McCarthy voor de submit.