Polen houdt 'zuivering' communisten

Polen gaat een 'zuivering' houden van degenen die tijdens het communistische tijdperk op een of andere manier samenwerkten met de geheime dienst. Het Poolse parlement nam daartoe vrijdag met grote meerderheid een wet aan. Alleen de sociaal-democratische fractie (de voormalige communisten) stemde tegen. Zij vrezen een heksenjacht.

In het Oost-Europese land werden tot nog toe enkel personen doorgelicht die hoge publieke functies vervullen. Door de nieuwe wet worden ook lagere politici, schooldirecteuren, journalisten, notarissen, wetenschappers en directeuren van staatsbedrijven onderzocht. Mensen van wie bekend wordt dat ze in de communistische tijd hebben samengewerkt met de geheime dienst, kunnen hun baan verliezen.

Polen rekende 16 jaar geleden af met het communistische bewind. Er zouden lijsten circuleren met de namen van tienduizenden Polen die onder het communisme zouden hebben gespioneerd. De Poolse president Lech Kaczynski liet al eerder weten dat hij voor eens en altijd wil afrekenen met het communistische verleden.