Precisiebommen met spoed naar Israel

Icoon IsraŽl/PalestinaDe Amerikaanse regering heeft besloten met spoed precisiebommen naar Israel te verschepen. Jeruzalem vroeg hierom nadat vorige week de bombardementen op Libanon begonnen.

Het Pentagon doet geen mededelingen over het type bom dat geleverd wordt, maar vermoed wordt dat het hier om bommen van het type GBU-28 "bunker busters" gaat.

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Kofi Annan heeft inmiddels een oproep tot een staakt-het-vuren gedaan, en verzocht de Hezbollah tot vrijlating van de twee ontvoerde IsraŽlische militairen. Hezbollah wees dit verzoek echter van de hand.

Verder waarschuwde Annan Israel voor een invasie in buurland Libanon. Hij zei te vrezen voor "meer acties van Hezbollah", en het feit dat "ook Iran en SyriŽ verder bij het confict betrokken zouden kunnen raken; ik denk dat het een ernstige escalatie is als IsraŽl Libanon binnentrekt" aldus Annan voor de Amerikaanse zender CNN.

IsraŽlische militairen zijn sinds zaterdagmorgen al enkele kilometers de Libanese grens overgetrokken, zo verklaarde een woordvoerder van het IsraŽlische leger. Het zou nu nog gaan om een beperkte actie, maar de kans bestaat dat de operatie zich zal uitbreiden.
Intussen heeft Israel al enkele duizenden reservisten opgeroepen zich te melden.