'Tot 25 jaar legitimeren bij aankoop alcohol'

Minister Hans Hoogervorst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft weer wat nieuws bedacht om drankmisbruik onder jongeren tegen te gaan: een zogenaamde 'vergewisplicht'. Die houdt in dat iedereen tot 25 jaar zijn leeftijdsbewijs (id-kaart) moet laten zien als hij of zij alcohol wil kopen. Nu hoeven verkopers alleen naar de id-kaart te vragen als onduidelijk is of de koper wel de minimumleeftijd van 16 jaar (licht alcoholisch) of 18 jaar (sterke drank) haalt.

De VVD-bewindsman heeft de zogenoemde vergewisplicht opgesteld in het voorontwerp wijziging Drank- en Horecawet, die naar de verschillende partijen is gestuurd. Later zal blijken of deze wet inclusief de vergewisplicht door de Kamer kan komen.

Het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) is woest over de voorgenomen vergewisplicht die Hoogervorst ze wil opleggen en is bang voor een hoop 'gedoe' aan de kassa: ''Alleen als we zeker weten dat iemand ouder dan 25 jaar is, hoeven we straks niet om legitimatie te vragen. Met dit voorstel kun je straks bijna iedereen wel om legitimatie vragen'', aldus het CBL. Koninklijk Horeca Nederland is eveneens fel tegen de plannen van Hoogervorst maar verwacht niet dat het voorstel ook maar enige kans van slagen heeft.

Eerder al wilde de VVD'er de leeftijdsgrens om licht alcoholisch te kopen, omhooggooien van 16 naar 18 jaar. Dat werd echter afgewezen door de Kamer.

Met dank aan heineken6pack voor de submit.