Marijnissen: verzet WO2 is met terreur MO te vergelijken

De leider van de Socialistische Partij (SP), Jan Marijnissen, vindt de terroristen die huishouden in het Midden-Oosten, vergelijkbaar met het Nederlandse verzet in de Tweede Wereldoorlog. Marijnissen doet zijn uitlatingen in een interview in de nieuwste editie van het mannenblad Penthouse. Het interview werd overigens eind mei al afgenomen.

De letterlijke quote van de SP-leider uit de Penthouse luidt: ''Terrorisme is iets van alle tijden en overal, en het heeft vaak tot doel het de bezetter zo onaangenaam mogelijk te maken. In de Tweede Wereldoorlog hebben Nederlanders hier gemeentehuizen opgeblazen om zand in de vernietigingsmachine van nazi-Duitsland te gooien - bij de burgerlijke stand stonden de joden geregistreerd. In het Midden-Oosten is het niet veel anders. Het islamitische fundamentalisme, inclusief de terroristische tak, is een reactie op de bezetting van Palestina door IsraŽl, op de Amerikaanse aanwezigheid in het Midden-Oosten en op de steun van het Westen aan ondemocratische regimes in het Midden-Oosten. Kijk, ik ben tegen geweld, maar het is toch wel een beetje dom als je niet kunt begrijpen hoe dat mechanisme werkt.''

Het Samenwerkend Verzet '40/'45 is niet blij met de uitlatingen van Marijnissen. ''Het lijkt wel een Duitser. Die noemden ons namelijk ook terroristen. De vergelijking van Marijnissen gaat mank en ik denk dat hij hier veel verzetsmensen mee op het hart trapt. Het getuigt van weinig respect voor de mensen die zich destijds verzet hebben. Ik denk niet dat dit verstandig is'', aldus voorzitter Rudi Hemmes van de Stichting Samenwerkend Verzet 1940-1945.

Met dank aan Manchester en Guido voor de submit.