'Juli wordt de warmste maand ooit'

Icoon AlgemeenVolgens een woordvoerder van het KNMI in De Bilt wordt deze maand juli de warmste maand ooit. Over de eerste 21 dagen lag de gemiddelde temperatuur boven de 22 graden; het huidige record staat op gemiddeld 21,4 graden en staat op naam van juli 1994.

"Gezien de voorspellingen voor de komende dagen denk ik dat we ruim boven de 22 graden gaan uitkomen," aldus de woordvoerder van het KNMI. "Een unieke gebeurtenis. Het wordt de warmste maand sinds 1706 toen we zijn begonnen met registreren."

Mocht het warmterecord daadwerkelijk sneuvelen, dan past dat in de verwachting van het KNMI hoe het klimaat zich de komende decennia zou ontwikkelen. In die verwachting neemt de kans op hitte toe. Er zijn in totaal vier scenario's opgesteld; alle vier laten ze een opwarming zien tussen de 0,9 en 2,3 graden.

Qua droogte zullen er geen records sneuvelen. Hoewel het volgens het KNMI uitzonderlijk droog is, waren er drogere maanden. Gemiddeld heeft Nederland een neerslagtekort van 180 millimeter, met uitschieters in Overijssel naar 240 millimeter. Het recordjaar is 1976, toen het neerslagtekort opliep tot 300 millimeter.

Met dank aan Jootje90 voor de submit.