'Neef bedreigde wethouder Aboutaleb'

TerrorismeDe doodsbedreiging aan het adres van de Amsterdamse PvdA-wethouder Ahmed Aboutaleb zou afkomstig zijn geweest van zijn 24-jarige achterneef Lahbib B. Dat meldt het Algemeen Dagblad vandaag op basis van verklaringen van terreurverdachte Samir A. en veroordeeld Hofstadgroeplid Nouredinne el F.

Lahbib B. zou volgens zijn radicale vrienden met wapens hebben gelopen en hebben geroepen dat hij zijn oom wilde doden omdat hij geen goed moslim zou zijn. Dit hebben zij verklaard tegenover hun raadsman Victor Koppe. Advocaat Koppe: ''volgens mijn cliënten wisten alle jongens uit de vriendengroep hoe radicaal B. was. Hij was zelfs zo open over zijn doodswens aan Aboutaleb dat anderen hem tot bedaren probeerden te brengen.''

Lahbib B., wiens familie zorgt voor de bezittingen van Aboutaleb in Marokko, is vorig jaar opgepakt. Tegen de radicale achterneef van de Amsterdamse wethouder is echter geen hard bewijs, zodat hij vrijuit gaat. Hij ontkent ook dat hij zijn oom zou hebben willen vermoorden. Aboutaleb wil zelf niet reageren uit veiligheidsoverwegingen.

A.Opvallend is overigens dat Samir A. nu mede verdacht wordt van het werven voor de jihad van diezelfde Lahbib B. en zijn vrouw Hanan. Hij zocht hen vaak thuis op en zou zo een nieuwe terreurcel hebben gevormd. Lahbib B. en zijn echtgenote werden ook opgepakt maar kwamen uiteindelijk weer op vrije voeten omdat ze verklaarden te zijn gedwongen mee te doen met Samir A. Nu zijn ze kroongetuigen van Justitie en zitten zelfs in een getuigenbeschermingsprogramma.

Samir A. en Nouredinne el F. staan vandaag terecht in een pro-formazitting in de zogenaamde Piranha-zaak. Ze worden verdacht van deelname aan een terroristische organisatie en het werven van strijders voor de jihad. Ook de vrouw van Nouredinne die al eens eerder vastzat, Soumaya S., is verdachte in deze zaak.