Apen blij met vierdaagsefruit

Icoon BinnenlandsNiemand is blijer met de afgelasting van de Nijmeegse Vierdaagse dan de chimpansees van dierentuin Burgers Zoo in Arnhem. De leiding van het militaire kamp Heumensoord in Nijmegen heeft de dierentuin 2500 appels, 2500 mandarijnen en 2500 bananen geschonken. Deze waren overbodig geworden door het vroegtijdige vertrek van een hoop militairen.

Omdat de Vierdaagse al na één dag werd afgebroken, ging een groot deel van de ruim 6000 inwoners van het kamp al ruim voor het einde van de week weer naar huis toe. Veel van het voedsel dat voor de militairen was ingekocht, werd hierdoor overbodig. De leiding van het militaire kamp informeerde bij Burgers Zoo of zij daar wat met het fruit konden. De dierentuin reageerde enthousiast. Zij verdeelden het fruit onder de chimpansees. Die konden de appels, mandarijnen en bananen wel waarderen. "Ze krijgen niet zo vaak bananen", vertelt verzorgster Wineke Schoo, "daar worden ze te dik van. Maar ze zijn er wel heel erg gek op."

Een deel van het fruit is overigens ingevroren. Zo kunnen de apen ook de komende tijd nog genieten van bijvoorbeeld een bananenijsje.