PvdA uitgejouwd op pro-IsraŽl demonstratie

Het officiŽle standpunt van de PvdA inzake de strijd die IsraŽl in Libanon tegen de Hezbollah voert, is gisteren met een massaal boe-geroep ontvangen op een pro-IsraŽl-manifestatie in Amsterdam bij de Dokwerker op het Jonas DaniŽl Meijerplein. PvdA-europarlementslid Edith Mastenbroek kreeg van de honderden betogers weinig bijval voor het standpunt van de sociaal-democraten dat er een wapenstilstand en onderhandelingen tussen IsraŽl en Hezbollah moeten komen alsmede een VN-vredesmacht die toeziet op de ontwapening van Hezbollah.

Mastenbroek - die ondanks het boe-geroep onverstoorbaar door sprak, zei verder dat IsraŽl de provocaties van Hezbollah niet onbeantwoord kan laten, maar dat het militaire optreden op lange termijn niet bijdraagt aan vrede en veiligheid. Ze onderschreef IsraŽls recht op veiligheid overigens wel volmondig.

VVD
Wel met applaus ontvangen werd de toespraak van VVD-Kamerlid Hans van Baalen die het standpunt van de liberalen uitdroeg. Hij legde de verantwoordelijkheid voor de confrontatie volledig bij Hezbollah en Hamas. Volgens hem leggen PvdA, GroenLinks en SP ten onrechte de schuld van het conflict bij zowel IsraŽl als Hezbollah en Hamas.

Namens het CDA stelde ook Kamerlid Frans de Nerťe tot Babberich zich vierkant op achter IsraŽl: ''In wat voor wereld leven we? Als het aan ons ligt, niet in een wereld waarin de terroristen uitmaken hoe die eruit ziet. Wat nu in het Midden-Oosten gebeurt, is vreselijk maar onontkoombaar.''

'Niet onderhandelen'
Rabbijn Michael Melchior, lid van het IsraŽlisch parlement, hield ook een toespraak: Hij hoonde pleidooien voor onderhandelingen met Hezbollah weg: ''Wij gaan niet onderhandelen over onze zelfmoord.'' Hij wees verder op het gevaar van ''schurkenstaat'' Iran wanneer die over massavernietigingswapens kan beschikken.

Tijdens de demonstratie dook een vrouw op die een tegenprotest hield. Zij werd aangehouden door de aanwezige politie vanwege het tonen van een bord met een tekst 'die niet in overeenstemming was met het gedachtengoed op de bijeenkomst'.

De demonstratie was georganiseerd door onder meer het Centrum voor Informatie en Documentatie IsraŽl (CIDI) en het Centraal Joods Overleg.

Morgen is er een betoging in Amsterdam tegen het ingrijpen van IsraŽl in Libanon en de Palestijnse gebieden, georganiseerd door onder meer het Nederlands Palestina Komitee, de Internationale Socialisten en PvdA deelraadvoorzitter Ahmed Marcouch. Dat protest begint om 13.00 uur op het Beursplein.