Manager in Turkije verdient het meest

Icoon FinancieelUit het 'World Pay Report' van het internationale onderzoek- en adviesbureau Hay Group, blijkt dat gemiddeld genomen de managers in Turkije het grootste besteedbaar inkomen ter wereld hebben. Ook andere landen in Azië, Oost- en Zuid-Europa, de zogenaamde 'Tweede Wereld landen', nemen hoge plaatsen in op de ranglijst van best betalende economieën. Hiermee nemen zij het stokje over van het Westen.

Turkse senior managers hebben met een gemiddeld reëel loon van 79.000 (alle bedragen zijn in euro's) wereldwijd het meest te besteden. Het reële loon is het loon inclusief bonussen en na aftrek van belastingen en de kosten van levensonderhoud. De Turkse managers worden op de voet gevolgd door hun Indiase collega's die gemiddeld 77.700 per jaar overhouden. Op de derde plaats staan de Russische managers met 77.400.

De Nederlandse managers staat met een reëel loon van 58.900 op een gemiddelde vijftiende positie. De rest van de grote westerse economieën scoren gemiddeld slechter. Italië staat op de 19e positie, met een reëel salaris van 53.000. Frankrijk op de 20e plek (51.000), Groot Brittannië neemt de 23e plaats (47.000). En Duitsland, economische drijfveer van Europa, scoort een achtste plek, met een reëel inkomen van 75.900. Verrassend is de plaats van de Verenigde Staten, die met hun dertiende plaats lager staan dan de snel groeiende economieën in Turkije, Rusland, Brazilië en Polen. Met deze veranderende verhoudingen, verwacht Hay Group dat de wereldwijde strijd om talent toeneemt.