'Dit is puur een verkiezingscadeautje'

Alle huishoudens in Nederland krijgen dit najaar 52 euro van het kabinet. Balkenende zegt hiermee de hoge energierekeningen te willen compenseren. Femke Halsema is het daar absoluut niet mee eens.

Allereerst heeft Halsema kritiek op de verdeling van het geld. Veel huishoudens zitten in een goede financiële positie, waardoor ze de 52 euro niet nodig hebben. Toch krijgt elk huishouden 52 euro, waarmee de totale kosten van deze uitdeel-actie op 375 miljoen euro uitkomt. Halsema beschouwt dit als grotendeels "weggegooid geld".

Daarom roept Groenlinks de burger op om het geld zelf eerlijk te verdelen. "In een goede verzorgingsstaat zorgt de overheid voor een solidaire herverdeling. Als de overheid het niet doet, moeten we het zelf maar doen", verklaart Halsema. Zij vraagt aan de burgers die het al goed hebben om de 52 euro weg te geven aan een goed doel, zoals "een voedselbank, jeugdsportfonds of een vriend die krap bij kas zit.

Het tweede kritiekpunt van Halsema is gericht op de timing van het cadeautje van Balkenende. "Dit is puur een verkiezingscadeautje. Het is zo doorzichtig. De regeringspartijen onderschatten de intelligentie van de kiezer. Nederland is de afgelopen jaren armer geworden, er is een oneerlijke verdeling ontstaan. Mensen vergeten dat echt niet in ruil voor dit soort weggevertjes. Nederland heeft nog steeds behoefte aan goed onderwijs, goede zorg, kinderopvang. Dat is het cadeau dat je de samenleving moet geven. Sterker, daar heeft de samenleving recht op", aldus de leider van Groenlinks.


Met dank aan McCarthy voor de submit.