Miljoenenverlies door fraude ov-kaart

Icoon Vervoer Bedrijven in het openbaar vervoer lopen elk jaar miljoenen euro's schade op door fraude met de ov-studentenkaart. Vooral de Nederlandse Spoorwegen worden hard getroffen. De NS gaat volgend jaar harder controleren op fraude.

Studenten kunnen gebruik maken van een truc. De student kan een valse aangifte van vermissing of diefstal van zijn kaart doen. de IB-Groep stuurt dan een nieuwe kaart. Wanneer de student stopt met zijn studie leveren ze de nieuwe kaart af en reizen ze met de oude kaart de rest van het jaar gratis.

"Wij lopen een flink aantal miljoenen per jaar mis", aldus de NS. De IB-Groep weet niet hoeveel van de 29.000 dubbel uitgegeven kaarten vals zijn. "Het is voor ons onmogelijk te controleren", aldus de IB-Groep. "We weten dat er studenten zijn die frauderen, maar je weet gewoonweg niet of iemand te goeder trouw is of niet. We moeten vertrouwen op wettelijke aangiftepapieren die we krijgen bij een nieuwe aanvraag".

De NS gaat extra controles invoeren en computerlijsten gebruiken om fraudeurs te pakken. "Het gaat hier om fraude, en dat is strafbaar. Dat het systeem makkelijk te belazeren is, mag geen vrijbrief zijn". Met de ov-chipkaart zal het volgens de NS een stuk moeilijker worden om te frauderen. Deze kaart zal de komende jaren de treinkaartjes vervangen.

Met dank aan Rianne84 en static voor de submit.