Duitsland baalt van Hezbollah tv-zender

TelevisieDe Duitse regering en justitie balen van de Hezbollah-tv-zender Al Manar. Het liefst zouden ze zien dat de zender onmiddellijk op zwart wordt gezet, maar dat blijkt onmogelijk. Via de satelliet kijken veel moslims in Duitsland in groten getale naar de uitzendingen van Al-Manar, die een regelrechte haatcampagne tegen Israël en het jodendom voert.

De Duitse binnenlandse veiligheidsdienst noemt de ophitsende anti-Joodse taal die Al-Manar bezigt, ''zorgelijk''. Temeer daar de zender bij een deel van de in Duitsland wonende Arabieren een ware cultstatus heeft en daarom een ''potentieel risico'' vormt voor de vrije en vreedzame democratie. Hezbollah zelf noemt de sinds 1991 opererende zender ''het eerste medium dat een effectieve psychologische oorlog voert tegen de zionistische vijand.''

Kijkers naar Al-Manar zien volgens het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken een ''agressieve haatpropaganda met een indoctrinerende werking.'' Tussen het vrijdaggebed door worden de raketaanvallen op Israël geroemd als heldendaden, voor de rest doet de propaganda weinig onder voor wat de nazi's in Hitlers tijd bedachten.

De Amerikaanse regering heeft de zender tot ''buitenlandse terroristische organisatie'' bestempeld. In Nederland, Frankrijk en Spanje is het verboden het tv-signaal via kabelbedrijven door te geven. Maar in grote delen van Europa is de ontvangst mogelijk via Nilesat, die uitzendt vanuit Egypte en Saoedi-Arabië. Het Israëlische leger heeft de zender in Beiroet al herhaalde malen platgebombardeerd, maar hij blijft uitzenden.

In een nieuwsbericht uit 2004 dat op FOK! verscheen, staat te lezen wat er zoal op Al Manar vertoond wordt.