Tour de France: Landis had pijn vanaf de start

Icoon Tour de FranceDe topfavoriet van de Tour de France die in de gele trui in de koninginnerit in elkaar stort. Het was lang niet meer gezien, maar het overkwam de Amerikaan Floyd Landis gisteren in de ondertussen al bijna legendarische rit naar de klim van La Toussiere.

Naar het waarom van de inzinking was het gisteren lang gissen, pas gistervanavond laat bracht de Amerikaan duidelijkheid op een persconferentie. "De pers te woord staan is wel het laatste wat ik wilde doen. Ik had gewoon een slechte dag. Ik leed pijn vanaf de start, maar probeerde het niet te laten zien."

Landis verwacht niet dat hij nu nog kans maakt op de Touroverwinning. "Het is niet makkelijk om acht minuten goed te maken, maar ik blijf vechten. Vandaag voelde ik me gewoon niet goed. Bovendien had ik geen tijd om mezelf op te laden, omdat er bijna geen vlakke stukken waren. Toen ik gelost was kon ik nog maar één tempo rijden en dat was niet hard."

Voor Landis was dit mogelijk de laatste kans om de Tour te winnen. Hij maakte eerder bekend dat hij - door een zware val vorig seizoen - na de Tour een zware operatie moet ondergaan om een kunstheup te krijgen. De nieuwe gele trui in de Tour gaat naar de verrassende Oscar Pereiro. Hem staan nog een bergrit en een tijdrit te wachten voor hij het geel zondag misschien naar Parijs kan brengen.


Landis kapot
Van Tourwinst kan Landis alleen nog maar dromen


Meer nieuws over de Tour de France lees je op de speciale Toursite van FOK!