[update] Grote stroomstoring in Twente 'na explosie'

Icoon BrandIn Twente is momenteel een grote stroomstoring aan de gang waardoor een groot deel van Hengelo (in ieder geval de wijken Westermaat, Woolder Es, Hasseler Es en Vossenbelt), Borne en Saasveld zonder stroom zitten. Ook het mobiele telefoonnetwerk is op een aantal plekken uitgevallen.

Wat de oorzaak van de stroomstoring is, is nog niet bekend. Wel is bekend dat er bij het verdeelstation brand is uitgebroken. Op het FOK!forum wordt gemeld dat hieraan een explosie vooraf is gegaan. Dit is nog niet bevestigd.

Op het FOK!forum wordt ook gemeld dat er bij Akzo Nobel een gaswolk is ontsnapt. Ook hier is nog geen bevestiging van. Het crisisteam van de brandweer, politie en GGD zijn opgeroepen. Er is sprake van 'GRIP 4', de hoogste alarmeringsfase binnen Nederland: "een ramp of zwaar ongeval met meer dan plaatselijke betekenis in één of meer gemeente(n)".

Eerder vanmiddag kampte bedrijventerrein Westermaat Noord ook met een stroomstoring, dat was na een uur verholpen. Volgens energiebedrijf Essent is er toen een stroomkabel beschadigd en uitgevallen.

Update 22.44 uur
RTV Oost meldt dat de brand, die vanavond rond half tien in een groot schakelstation in Hengelo was uitgebroken, inmiddels door medewerkers van Essent is geblust. Het energiebedrijf denkt dat de stroomlevering snel weer hersteld kan worden.

Op het FOK!forum wordt intussen door een user uit het centrum van Hengelo gemeld: "Eindelijk weer stroom sinds 5 minuten." Een andere user uit Borne meldt ook weer stroom te hebben.

Door de stroomstoring is bij chemiebedrijf Akzo Nobel een gaswolk ontsnapt. Het gaat vermoedelijk om pekeldamp, een damp die niet gevaarlijk is voor de gezondheid. Dit is echter niet bevestigd.

Update 23.09 uur
Bij de Hengelose vestiging van Akzo Nobel, waar zout wordt gemaakt, was door de stroomstoring even sprake van een alarmfase, maar volgens eens woordvoerster is alles nu weer "onder controle". Welk gas er nu precies ontsnapt is, is overigens niet duidelijk. Op RTV Oost werd gemeld dat het om chloorgas gaat, dat geen gevaar voor de gezondheid heeft opgeleverd.


Explosie
Foto van de 'explosie' door DynamicDreams. Grotere versie.