Verdachte moord Ilona Németh eerder veroordeeld

JustitieEen 27-jarige Nederlander van Marokkaanse komaf die vorige week in Marokko werd aangehouden voor de moord dan wel de doodslag op Ilona Németh, blijkt al eerder te zijn veroordeeld voor geweld tegen vrouwen. De 34-jarige Németh verdween op 16 juli 2004 spoorloos toen zij 's ochtends op weg ging van haar woning in de Utrechtse wijk Zuilen naar haar werk in Hilversum. Haar lijk werd vorig jaar opgegraven in een Utrechts parkje bij station Overvecht.

Het Algemeen Dagblad dook in de geschiedenis van verdachte A.M. en ontdekte dat hij in 2002 een 43-jarige vrouw een schedelbasisfractuur sloeg, toen hij haar wilde beroven. De toen 23-jarige A.M. pleegde die zeer gewelddadige beroving in Overvecht, en maakte daarbij een telefoon, een portemonnee en een bril buit. Ook had hij de vrouw, volgens de aanklacht, in bewusteloze toestand van het fietspad naar de berm gesleept. Vervolgens zou hij gepoogd hebben een zedenmisdrijf te plegen.

De rechtbank in Utrecht weigert ''uit privacy-overwegingen'' te vertellen tot welke straf M. toen is veroordeeld. In Utrecht was hij indertijd een bekende hangjongere. De meeste Marokkaanse hangjongeren kennen hem ook nog wel. Zij kunnen echter niet geloven dat hun voormalige kennis een moord heeft gepleegd, zo zeggen ze vandaag in het AD.

M. zit nu vast in een cel in Marokko. Omdat hij zowel een Nederlands als een Marokkaans paspoort bezit, zal hij hoogst waarschijnlijk niet worden uitgeleverd. Marokko levert haar eigen onderdanen namelijk niet uit en bovendien heeft Nederland geen uitleveringsverdrag met het land. Wel zal als het bewijs tegen hem in Nederland bijeen is gebracht, een rechtszaak tegen hem worden aangespannen door de Marokkaanse justitie. Op moord staat in het Noord-Afrikaanse land overigens maximaal de doodstraf.

-
www.IlonaNémeth.nl