Asbest verontrust personeel De Oosterpoort

Icoon BinnenlandsHet personeel van het gemeentelijke cultuurcentrum De Oosterpoort in Groningen is ongerust nadat vorige week bekend werd dat een medewerkster aan asbestkanker lijdt. In dezelfde week werd bekend dat in de luchtinstallatie van het gebouw asbest was gevonden. De patiënt, die al 28 jaar in het centrum werkt, vermoedt dat er een verband is tussen haar ziekte en het gevonden asbest en heeft de gemeente Groningen aansprakelijk gesteld. Dat heeft het comité Asbestslachtoffers laten weten.

Het comité wil onderzoeken of er nog meer personeel met asbest besmet is geraakt. Van één werknemer van het cultuurcentrum is reeds bekend dat deze aan asbestkanker is overleden. De nabestaanden hebben zich bij het comité gemeld. De directeur van De Oosterpoort, Nynke Stellingsma, geeft toe dat het personeel met vragen zit en zich zorgen maakt, maar gaat niet in op het gerucht dat meer mensen ziek zijn geworden.

De onrust onder het personeel is voor de gemeente Groningen aanleiding geweest om een onafhankelijk onderzoeksbureau in de arm te nemen. Deze moet beoordelen of vervanging van de buizen met asbest noodzakelijk is en zo ja, wanneer. Het comité Asbestslachtoffers heeft geëist dat De Oosterpoort in afwachting van nader onderzoek haar deuren sluit. De directie van het cultuurcentrum heeft aangegeven dit niet van plan te zijn.