Tour de France: Uitslag 15e Etappe

Icoon Tour de FranceDe Luxemburger Frank Schleck heeft de etappe naar de Alpe d'Huez gewonnen. De winnaar van de Amstel Gold Race eerder dit jaar was samen met Cunego de laatst overgeblevene van een lange vlucht. Van de klassementsrenners waren Landis en Klöden de beste, Menchov moest dik een minuut toegeven, Pereiro verloor net te veel om zijn gele trui te behouden, die gaat naar Landis.

Na gisteren gerust te hebben stond de renners vandaag de eerste van drie Alpenritten te wachten. De etappe ging over 187 kilometer, met eerst de Col d'Izoard, dan de Col du Lauteret en de finish op 'de Nederlandse berg', de L'Alpe d'Huez. Al voor de eerste klim kwamen 25 renners in een grote kopgroep te zitten. Daarbij zaten onder andere Garzelli, Hincapie, Cunego, Flecha, Arroyo, Merckx, bergtruidrager De la Fuente en Schleck, de best geplaatste in het klassement op tien minuten. Na ongeveer 60 kilometer was de voorsprong gegroeid tot ruim vier minuten, in het peloton werd er niet echt gereden door de ploeg van leider Pereiro. Achterin het peloton moest wereldkampioen Tom Boonen al snel lossen. Hij gaf later in de wedstrijd op.

Op de slotklim voerde voorin Cunego de forcing. Enkel Schleck en Mazzoleni volgden. Die laatste moest midden de klim ook zijn gezellen laten gaan. Op enkele kilometers van het einde liet Schleck Cunego achter. Hij won op de legendarische "Alp" voor de Italiaan.
Bij de favorieten bleken Landis en Kloden de sterksten, andere favorieten als Menchov, Evans, Leipheimer en gele trui Pereiro moesten de twee laten gaan. Ook Michael Boogerd kon de "Nederlandse droom" niet waarmaken. Menchov verloor uiteindelijk ruim een minuut, Pereiro verloor net te veel om zijn gele trui te houden, deze hangt morgen om de schouders van Landis.

Rituitslag:
1 Frank Schleck (Lux) Team CSC 4.52.22
2 Damiano Cunego (Ita) Lampre-Fondital 0.11
3 Stefano Garzelli (Ita) Liquigas 1.10
4 Floyd Landis (USA) Phonak
5 Andreas Klöden (Ger) T-Mobile
31 Michael Boogerd (Ned) Rabobank 4.31

Klassement:
1 Floyd Landis (USA) Phonak 69.00.05
2 Oscar Pereiro (Spa) Caisse d'Epargne-Illes Balears 0.10
3 Cyril Dessel (Fra) AG2R-Prevoyance 2.02
4 Denis Menchov (Rus) Rabobank 2.12
5 Carlos Sastre (Spa) Team CSC 2.17
16 Michael Boogerd (Ned) Rabobank 9.15


Een uitgebreid verslag van de vijftiende etappe lees je op de speciale Toursite van FOK!