Vijftig doelen in Libanon gebombardeerd

Icoon Oorlog De Israëlische luchtmacht heeft vannacht twee kazernes van het Libanese leger vlakbij Beiroet gebombardeerd. Het dorp Aitaroun werd ook gebombardeerd. Israël heeft radarinstallaties en wapenopslagplaatsen van de Hezbollah-beweging bestookt. In totaal werden ruim vijftig doelen geraakt vannacht en kwamen zeker dertien Libanezen om het leven.

De bombardementen waren een reactie op een reeks bombardementen van Hezbollah eerder die nacht. Hezbollah beschoot Rosh Pina, Safed en Kiryat Shmona op Israëlisch grondgebied.

Gisterenavond bezette Israël Libanees territorium. Het Israëlische leger wil een veiligheidszone instellen in de regio, zodat Hezbollah niet meer dicht bij de grens met Israël kan komen. Het gaat om een zone van één kilometer breed in beide landen. Een omvangrijke invasie van het Israëlische leger wordt niet uitgesloten. "Als het moet, doen we het", aldus generaal-majoor Moshe Kaplinsky.

De oorlog zal "zeker nog een week voortduren", aldus een plaatsvervangend chefstaf van de Israëlische autoriteiten. "De internationale druk op Israël staat ons toe om nog zeker een week door te gaan", zo zei Kaplinsky. De Israëlische premier Ehud Olmert heeft gezegd door te strijden tot Hezbollah de twee Israëlische militairen vrijlaat. Ook moet Hezbollah ontwapend zijn en moet het Libanese leger in plaats van Hezbollah de macht hebben in het zuiden van Libanon.