[update] 230 doden door tsunami op Java

Icoon Ramp Het dodental van de tsunami op Java gisteren is gestegen tot zeker 230. In het zwaarst getroffen gebied, de badplaats Pangandaran, zijn zeker 171 doden geteld. In Cipatujah en Cilacap zijn ongeveer zestig doden gevallen. Honderden mensen raakten gewond. Enkele tientallen mensen worden nog vermist. Waarschijnlijk zitten zij vast onder het puin of zijn zij overleden. Deze cijfers komen van de Indonesische autoriteiten.

Twee Nederlandse toeristen zijn gewond geraakt, maar er zijn geen doden gevallen onder de Nederlanders. Ook zijn er geen vermisten meer.

Opvallend is dat veel getuigen spraken van een vloedgolf van vijf meter, terwijl seismologen praten over ongeveer 1,5 tot twee meter. De meeste mensen blijven op de heuvels uit angst voor een nieuwe tsunami door naschokken.

Een halve kilometer land-inwaarts is getroffen door de tsunami. 650 vissersboten raakten beschadigd en gebouwen stortten in. De meeste grote hotels stortten niet in, maar beschadigden alleen. Meer dan 23.000 mensen hebben hun huizen moeten verlaten. "We hebben tenten, voedsel en medische hulp voor de ontheemden nodig", aldus Robert Simatupang van het Rode Kruis.

Update 12.09 uur
De Indonesische autoriteiten hebben gemeld dat drie Nederlanders gedood zijn bij de tsunami. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Nederland denkt dat in ieder geval twee van hen nog in leven zijn. Dat meldt de NOS.

Het totaal aantal doden is opgelopen tot 256. Er zijn nog meer dan 120 mensen vermist. Waarschijnlijk zal het dodental dan ook blijven oplopen. Lokale autoriteiten spreken al over ongeveer driehonderd doden. Er was geen waarschuwing gegeven voor de tsunami. Wel bleef het dodental relatief beperkt, doordat de mensen de tekenen van een tsunami beter zijn gaan herkennen. Daardoor zijn veel mensen gevlucht naar hoger gelegen gebied.