BelgiŽ jaagt op topcrimineel Kaplan

MisdaadMurat Kaplan, ťťn van Belgisch beruchtste criminelen, heeft gisterenmiddag de benen weten te nemen. Dat was niet zo moeilijk omdat de 44-jarige Kaplan penitentiair verlof had gekregen. Hij keerde echter niet terug naar de gevangenis.

De politie bij onze zuiderburen maakte meteen massaal jacht op de gevaarlijke gangster. In eerste instantie werd hij gesignaleerd in Waver. Hij verschanste zich echter in een warenhuis en wist ongezien te ontkomen. Wel werd er gericht op hem geschoten. De politie vermoedt dat hij daarbij geraakt is.

Maandagavond rond 23.45 uur zou de topcrimineel betrokken zijn geweest bij een verkeersongeluk in de buurt van Heverlee. Rond middernacht verzamelde zich daar een grote politiemacht om jacht te maken op Kaplan. Vooralsnog is hij echter op vrije voeten.

In BelgiŽ is nu overigens grote politieke ophef ontstaan over het verlof dat aan Kaplan is toegekend. Het Vlaams Belang eist al het aftreden van de socialistische minister van Justitie Laurette Onkelinx. De CD&V (christen-democraten) spreken van een ''onvoorstelbare'' blunder. Onkelinx zelf verdedigt haar beslissing om Kaplan penitentiair verlof te geven met de mededeling dat er de vorige vier keer niets mis ging.

Bende van Haemers
Murat Kaplan werd in BelgiŽ in totaal tot 18 jaar cel veroordeeld voor zware roofovervallen. Hij was lid van de beruchte bende van Patrick Haemers. In 1993 wist hij op spectaculaire wijze te ontsnappen uit de gevangenis van Sint-Gillis. Hij nam daarbij de gevangenisdirecteur mee als levend schild. In totaal wist hij maar liefst zes keer te ontsnappen.

In april 2003 kwam hij voorwaardelijk vrij. Vorig jaar liep hij opnieuw tegen de lamp bij een inbraak. Daarbij kreeg hij een politiekogel in het gezicht geschoten.


Kaplan, nadat hij in 2003 werd neergeschoten.

Met dank aan HaerdenC voor de submit.