"Rembrandt is nog maar 399 jaar"

Icoon KunstDoor het hele land wordt deze week gevierd dat het precies 400 jaar geleden is dat de beroemde schilder Rembrandt van Rijn in Leiden werd geboren. Maar is dat wel echt zo? Volgens Michiel Roscam Abbing en Arthur Graaff niet. Zij denken dat Rembrandt 399 jaar geleden geboren is. Dat schrijven ze in hun boekje 'Rembrandt voor dummies'.

Volgens de beide heren is 1607 logischer als geboorte jaar, ondanks het feit dat de burgemeester van Leiden ooit 1606 heeft gezegd. "Rembrandt zei zelf bij zijn huwelijk dat hij toen 26 jaar oud was", beweren de schrijvers. "Als je dat terugrekent is hij in 1607 geboren. Wie spreekt de waarheid: een burgemeester die wel eens wat fout zei of Rembrandt toen hij trouwde? Wij denken dat Rembrandt het zelf bij het juiste eind had."

Toch wordt het geboortejaar van de grootmeester uitgebreid gevierd. Verschillende musea organiseren allerlei tentoonstellingen, lezingen en festiviteiten rond de schilder, er is een musical over Rembrandt gemaakt en is er op televisie veel aandacht voor de schilder. Ook in de geboortestad Leiden zijn dit weekend allerlei festiviteiten.