Tour de France: Uitslag 14e etappe

Icoon Tour de FrancePierrick Fédrigo is de winnaar van de veertiende Tour-etappe geworden. Van een oorspronkelijke kopgroep van zes man, versloeg de Fransman in de sprint medevluchter Commesso. De Spanjaard Oscar Pereiro blijft de bezitter van de gele trui.

Eveneens was de hitte verzengend tijdens de etappe naar Gap. De zwaarte werd nog extra groot voor de coureurs, doordat onderweg een heuvelachtig parcours werd aangedaan. Na een onrustige beginfase besloten zes vluchters een gooi te doen naar de ritoverwinning: Aerts, Cañada, Commesso, Fédrigo, Kessler en Verbrugghe. Het peloton liet het sextet uitlopen tot een voorsprong van ruim vijf minuten. In de tweede helft van de etappe werd de achtervolging echter ingezet door Quickstep en Liquigas en liep de voorsprong logischerwijs weer terug.

Zo'n 35 kilometers voor de finish werd de kopgroep gehalveerd door een harde valpartij. Rik Verbrugghe kon de bocht niet houden, sloeg over de vangrail en is waarschijnlijk met een beenbreuk uitgevallen. Cañada reageerde en stuurde te abrupt op de val van Verbrugghe en nam in zijn val overigens ook Kessler mee. Op de Col de Sentinelle werd het peloton nog flink uitgedund en werd jacht gemaakt op het voor- en overgebleven drietal. Aerts moest afhaken in de klim, waardoor Commesso en Fédrigo de zege gingen betwisten in de straten van Gap.

De Italiaan begon vanaf kop, maar Fédrigo bleek de snelste en boekte daarmee alweer de derde ritwinst voor Frankrijk. Een klein peloton met alle klassementsrijders kwam op een luttele zeven seconden binnen. Grote verschuivingen in het algemeen klassement zijn (zoals verwacht) uitgebleven, maar na de rustdag van morgen volgen nog drie Alpen-etappes, waarbij het klassement nog volledig door elkaar gehusseld kan worden.

Uitslag:
1. Pierrick Fédrigo (Fra) - 4:14.23
2. Salvatore Commesso (Ita) - z.t.
3. Christian Vandevelde (VS) - 0.03
4. Christophe Moreau (Fra) - 0.07
5. Georg Totschnig (Oos) - z.t.
7. Michael Boogerd (Ned) - z.t.

Algemeen klassement:
1. Oscar Pereiro (Spa) - 64:05.04
2. Floyd Landis (VS) - 1.29
3. Cyril Dessel (Fra) - 1.37
4. Denis Mentsjov (Rus) - 2.30
5. Cadel Evans (Aus) - 2.46
16. Michael Boogerd (Ned) - 7.23