Tour de France: Uitslag 13e Etappe

Icoon Tour de FranceJens Voigt heeft de dertiende etappe in de Tour de France gewonnen. De 34-jarige Duitser haalde het in een sprint à deux van Oscar Pereiro, die de gele trui overneemt van Floyd Landis

Onder broeierige omstandigheden maakte het peloton er een soort van rustdag van. Al na vijftien kilometer zorgde een kwintet voor de beslissende vlucht. Andrei Grivko, Jens Voigt, Oscar Pereiro, Sylvain Chavanel en Manuel Quinziato kregen in de langste rit van deze Tour een vrijgeleide. Binnen een mum van tijd bedroeg het verschil twintig minuten.

De strijd om de ritwinst werd beslist in twee trappen. Andrei Grivko, de benjamin van het stel, plaatste als eerste een demarrage. De Oekraïner betaalde echter cash en moest even later lossen. Op zes kilometer van de finish ging Voigt aan; alleen Pereiro volgde. In een kort sprintje bleek Voigt over de meeste energie te beschikken. Grote troost voor Pereiro was dat de hoofdmacht finishte op 29.57, voldoende om de leiderstrui over te nemen van Landis. Vanmorgen stond de renner van Caisse d'Epargne-Illes Balears nog 46e in het klassement.

Morgen koersen de coureurs van Montélimar richting Gap, opnieuw een overgangsrit. De avonturiers lijken weer aan zet, want het parcours is ongeschikt voor een massasprint. Zo ligt op vijftien kilometer van de streep een colletje van de tweede categorie. Maandag geniet het wielergilde van een snipperdag, waarna dinsdag de driedaagse door de Alpen begint.


Uitslag 13e etappe:
1. Jens Voigt (Dui) - 5.24.36
2. Oscar Pereiro (Spa) - z.t.
3. Sylvain Chavanel (Fra) - 0'40"
4. Manuel Quinziato (Ita) - 0'40"
5. Andrei Grivko (Oek) - 6'24"
43. Bram de Groot (Ned) - 29'57"

Klassement:
1. Oscar Pereiro (Spa) - 59.50.34
2. Floyd Landis (USA) - 1'29"
3. Cyril Dessel (Fra) - 1'37"
4. Denis Menchov (Rus) - 2'30"
5. Cadel Evans (Aus) - 2'46"
16. Michael Boogerd (Ned) - 7'23"


Een uitgebreid verslag van de dertiende etappe lees je op de speciale Toursite van FOK!