Ierland rijkste land van Europa

Icoon Financieel Ieren zijn de rijkste inwoners van Europa, zo laat de Bank of Ireland weten na een onderzoek. De gemiddelde Ier had eind 2005 een totaal vermogen van 148.000 euro. Een opmerkelijk resultaat, omdat Ierland lange tijd ťťn van de armste landen van Europa is geweest. De Bank of Ireland meent dat er een ware economische groeiexplosie plaats heeft gevonden, waardoor het vermogen van Ieren (geld, onroerend goed en aandelen) verdrievoudigd is.

Belangrijkste oorzaak van de groei van deze welvaart is volgens het onderzoek het lidmaatschap van de Europese Unie. Buitenlandse investeerders hebben door de interne markt geÔnvesteerd in Ierland. Hieronder zitten ook multinationals als Google, omdat er goed Engels gesproken wordt en er belastingvoordelen te halen zijn in het land. Daarbij heeft Ierland altijd veel EU-subsidie ontvangen, om de infrastructuur te verbeteren en hervormingen door te voeren.

Op de vier miljoen inwoners wonen er dertigduizend miljonairs in Ierland. In Nederland wonen 108.000 miljonairs, maar Nederland heeft dan ook vier keer zoveel inwoners. Op wereldniveau zijn alleen Japanners rijker dan de Ieren. Nederland komt daarin niet voor in de top acht.