Geen subsidie Koptische scholen

OnderwijsKoptische christenen zullen als ze eigen scholen willen stichten, die zelf moeten subsidiëren. De Raad van State (RvS) bepaalde deze week dat ze geen recht hebben op subsidie om scholen in het bijzonder onderwijs te kunnen oprichten.

De Koptische-orthodoxe gemeenschap bestaat in Nederland meest uit christenen uit Egypte en verder uit Soedan, Ethiopië en Eritrea. Ze wilden net als evangelischen gesubsidiëerd eigen scholen kunnen oprichten. Die laatste groep slaagde daar eind jaren 90 in. Volgens de RvS gaat de vergelijking tussen de Kopten en de evangelischen echter mank. Er zijn maar 5.000 Koptische-christenen in Nederland tegen enige honderdduizenden evangelischen. Bovendien zijn die laatste maatschappelijk actief in onder meer de media (Evangelische Omroep) en de politiek (de voormalige RPF die nu in de ChristenUnie vertegenwoordigd is). Ook zijn evangelischen organisatorisch actief in de Evangelische Alliantie. Dat soort maatschappelijke organisaties hebben de Kopten in Nederland niet.

Eerder al wees de gemeente Amsterdam en het ministerie van Onderwijs, na advies van de Onderwijsraad, een verzoek om Koptische scholen af.

Bijzonder onderwijs
Nederland kent openbaar- en bijzonder onderwijs. Die eerste groep kent geen godsdienstige of levensbeschouwelijke achtergrond en wordt door de overheid opgericht en onderhouden. In principe kan iedereen een school oprichten maar alleen door de overheid 'goedgekeurde' stromingen krijgen daarvoor subsidie. Zonder subsidie is het bijna ondoenlijk om een school te stichten.

Van alle scholen in Nederland valt 60% onder de noemer bijzonder onderwijs (christelijk, joods, islamitisch, Rudolf Steiner, Montessori etc.) Naast bijzonder en openbaar onderwijs kent ons land ook nog speciaal onderwijs, maar dat is bedoeld voor leerlingen die speciale aandacht en voorzieningen behoeven (geestelijk of lichamelijk ernstig gehandicapten).