'WK-finale mogelijk ongeldig'

Icoon WK 2006Een Franse advocaat wil de geldigheid van de WK-voetbalfinale laten toetsen door een Parijse rechtbank. Zinedine Zidane kreeg tijdens de wedstrijd een rode kaart, die op illegale wijze zou zijn uitgedeeld. Als er kan worden aangetoond dat de wedstrijdleiding gebruik heeft gemaakt van videobeelden, zou de wedstrijd opnieuw moeten worden gespeeld, aldus advocaat Mehana Mouhou. De reglementen van de wereldvoetbalbond FIFA verbieden vooralsnog het gebruik van videobeelden tijdens wedstrijden.

De advocaat, werkzaam in Rennes, wil nog niet bekendmaken voor wie hij werkt. Hij zegt in opdracht van een aantal clubs en nationale bonden te handelen. Pas als de zaak is ingediend bij de rechtbank zal hij met meer informatie komen.

Zidane kreeg in de verlenging van de finale een rode kaart, nadat hij de Italiaanse verdediger Materazzi een kopstoot had gegeven. De scheidsrechter en twee grensrechters hebben het incident gemist. Op advies van de vierde official kreeg Zidane zijn rode kaart. Direct na afloop van de wedstrijd werd door de Franse bondscoach gesuggereerd dat de vierde official videobeelden had gezien, en daarna pas tot actie over ging. Dit is later door de FIFA ontkend.

Volgens een woordvoerder van de wereldvoetbalbond heeft de vierde official de overtreding van Zidane met eigen ogen gezien en waarschuwde hij daarna meteen de arbitrage in het veld, door middel van een radiosysteem dat alle officials droegen.

Met dank aan Mystic_HBC voor de submit.