Tour de France: Uitslag 11e Etappe

Icoon Tour de FranceIn een bloedstollende finale wist Dennis Menchov vandaag de elfde etappe in de Tour de France te winnen. Op de Pla de Beret bleef de Rabobank-renner onder meer concurrenten Floyd Landis en Levi Leipheimer voor. Michael Boogerd werd zesde op één minuut van winnaar Menchov.

De tweede Pyreneeënetappe voerde de 168 overgebleven renners van Tarbes naar het Spaanse Val D'Aran. Onderweg dienden vier bergen van de eerste categorie te worden overwonnen en één berg van de buitencategorie. De aankomst, na 206,5 kilometer gereden te hebben, lag voor het eerst in deze Tour de France bergop.

Bij de beklimming van de vierde col van de dag, de Col de Portillon, besloten de T-Mobiles dat het wel lang genoeg geduurd had en namen het roer over van de AG2R-equipe. Meteen moesten veel renners lossen waaronder kanshebbers als Karpets, Popovitch en Hincapie. Ook de gele trui drager, Dessel kon niets anders doen dan lossen. Niet in de problemen was de Rabobank formatie. Zowel Boogerd, Rasmussen als Menchov konden het tempo van de T-Mobile ploeg prima bijbenen. De oorspronkelijke groep van bijna zestig renners werd in korte tijd uitgedund tot achttien, met de drie Rabo’s daarbij. Het verschil tot De la Fuente, de enige overgebleven koploper, liep terug naar 1’20” op het hoogste punt van de Portillon. Iets meer dan twee minuten daarna kwamen de gelosten, met daarin de gele trui..

Rasmussen trok flink door op de laatste col van de dag waardoor veel grote namen moesten lossen. Nadat Rasmussen zijn werk gedaan had ging Boogerd er tegenaan. Onder zijn leiding bleef er van de originele groep weinig over. Nadat hij er de brui aan gaf gingen Menchov, Leipheimer, Evans, Landis en Sastre er vandoor.

Menchov, Landis en Leipheimer konden uiteindelijk beslissen wie de beste benen had. Menchov trok zelf de sprint aan en bracht het derde dagsucces voor de Rabobank ploeg van Erik Breukink.

Rituitslag:
1 Denis Menchov (Rus) Rabobank 6.06.25 (33.813 km/h)
2 Levi Leipheimer (USA) Gerolsteiner
3 Floyd Landis (USA) Phonak
4 Cadel Evans (Aus) Davitamon-Lotto 0.17
5 Carlos Sastre (Spa) Team CSC
6 Michael Boogerd (Ned) Rabobank 1.04

Klassement:
1 Floyd Landis (USA) Phonak 49.18.07
2 Cyril Dessel (Fra) AG2R-Prevoyance 0.08
3 Denis Menchov (Rus) Rabobank 1.01
4 Cadel Evans (Aus) Davitamon-Lotto 1.17
5 Carlos Sastre (Spa) Team CSC 1.52
14 Michael Boogerd (Ned) Rabobank 5.54

Een uitgebreid verslag van de elfde etappe lees je op de speciale Toursite van FOK!