Smit zit achter 'enkeltje Marokko'-actie

De politie hoeft niet langer te zoeken naar degene die achter de 'enkeltje Marokko' pamfletten van afgelopen weekend in Maassluis zit. Michiel Smit, voorzitter van Nieuw Rechts, zegt vandaag in het Algemeen Dagblad achter de actie te zitten. De pamfletten werden verspreid in de Burgemeesterswijk. Mensen werden opgeroepen om naar het stadhuis te komen waar burgemeester Koos Karssen persoonlijk de gratis reizen zou uitreiken. ''Dit als dank voor het verstoren door Marokkaanse jongeren van de buitenspeeldag.''

Tegen de - toen nog onbekende - verspreiders van de pamfletten was al aangifte gedaan bij de politie. Die onderzoekt overigens nog of het om een strafbaar feit gaat. Wethouder Joop Luijendijk (PvdA) zei eerder dat de daders gezocht moesten worden onder lieden ''die een incident proberen te laten escaleren''.

'De Cohen-methode'
Volgens Smit gaat het om een ''ludieke actie'' die een reactie is op de ongeregeldheden tijdens de Straatspeeldag van 31 mei en op de manier hoe burgemeester Karssen daarop reageerde. Tijdens die dag gooiden zo'n 50 basisschooljongetjes (9 tot 12 jaar) van Marokkaanse komaf stenen naar de vrijwillige begeleiders. Ze werden ook uitgescholden voor 'kankerhoer', 'kankerjood' en 'smerige christenhond'. Dezelfde kinderen misdroegen zich overigens later die dag ook bij het pannavoetbal, dat georganiseerd was door vrijwilligers van Marokkaanse komaf.

Smit zegt dat Karssen het incident een maand stil heeft gehouden en vorige week in de gemeenteraad heeft geprobeerd de onrust erover te sussen. De burgemeester kondigde ook aan te zullen gaan praten met een imam en de ouders van de jeugdige relschoppertjes. De Nieuw Rechts-voorman heeft het over ''de Cohen-methode: thee drinken en denken dat het allemaal goed komt.'' Bovendien maakt Smit zich boos om de ''racistische'' maatregel van de burgervader dat het Bouwdorp in de wijk alleen mag doorgaan als er ook Marokkaanse vrijwilligers aan meewerken.

Ten slotte laat Smit in het Algemeen Dagblad weten dat mensen die zich niet aanpassen, moeten worden teruggestuurd naar Marokko.

Met dank aan justhg voor de submit.