Dierenarts verlost goudvis Blub van gezwel

Icoon OpmerkelijkDe 17-jarige Steffie Davids was "echt superblij" toen ze hoorde dat de operatie van haar goudvis, Blub, gelukt was. Nadat dierenarts Peter Werkman uit Leusden het gezwel ter grootte van een cherrytomaatje had verwijderd zwom Steffies goudvis al snel weer vrolijk rond.

Volgens Werkman zijn er niet veel dierenartsen die siervissen behandelen of opereren. Doordat mensen geen kosten willen maken voor vissen en ze vaak worden gedumpt zodra ze iets mankeren heeft hij het niet echt druk met vissen behandelen. Steffie denkt daar heel anders over. Nu ze Blub al drie jaar heeft voelt ze zich zeer verantwoordelijk voor het welzijn van haar huisdiertje.

De patiŽnt werd vervoerd in een bak met water. Er werd eerst een verdovend middel aan het water toegevoegd. Toen de verdoving zijn werk deed werd Blub op natte tissues op de operatietafel gelegd. Alles moest snel gaan want ze hadden maar anderhalve minuut de tijd. Toen het gezwel door Werkman werd afgeknipt was de spanning even om te snijden. De bloedvaten die ernaar toe leiden werden vervolgens dichtgeschroeid.

Daarna werd de patiŽnt in een andere kom gelegd waarin extra zuurstof werd toegevoegd door middel van een installatie . Even later zwom Blub alweer rond. Hij had wel een flinke wond maar volgens de dierenarts zal deze helemaal genezen. Over een half jaar zullen er weer schubben overheen groeien. De rekening voor de operatie en het consult bedroeg 52,50 euro. Volgens Werkman had Blub een goedaardig gezwel en kan de goudvis nog jaren mee.
Steffie en haar zus kijken gespannen toe bij de operatie
Steffie en haar zus kijken gespannen toe bij de operatie

Met dank aan DJMO voor de submit.