Tour de France: Uitslag 9e Etappe

Icoon Tour de FranceHeel lang leek het er vandaag, in de 9e etappe van de Tour de France, op dat de kopgroep Christian Knees, Stéphane Auge en Walter Beneteau voor de overwinning zouden strijden, maar in een spectaculaire massasprint wist Oscar Freire met de overwinning aan de haal te gaan.

Na de rustdag van gisteren, vertrokken de 170 coureurs vandaag om half twee voor een vlakke etappe vanaf de wijnstad Bordeaux naar Dax aan de voet van de Pyreneeën. Toen er acht kilometer verreden was, ging de Duitser Knees er vandoor. Hij kreeg het gezelschap van de Fransen Auge en Beneteau. Het trio kreeg een maximale voorsprong van zeven minuten en 50 seconden. Toen de kopgroep de tweede tussensprint bereikte, begon het peloton te rijden onder leiding van vier ploegen: T-Mobile, Credit Agricole, Quickstep en Lampre. Met nog vier kilometer voor de finish wist het peloton de kopgroep bij te halen en bereidden de sprintersgroepen hun treintjes voor op de massasprint.

Op een goede anderhalve kilometer deed O'Grady nog een poging om alleen op de foto te posteren, maar de ploeg van Boonen, Quickstep, reed te hard. De massasprint leek goed te gaan voor Boonen, maar deze kwam te vroeg op kop en zag drie renners nog langszij komen. Freire, McEwen, Zabel en Boonen kwamen kort achter elkaar over de streep in de chaotische sprint, waarvab Freire dus de allersnelste bleek te zijn.
In het peloton ontstond nog een breukje waardoor enkele klassementsrijders waaronder Denis Menchov van Rabobank nog enkele seconden verloren.

Rituitslag:
1 Oscar Freire (Spa) Rabobank 3.35.24 (47.214 km/h)
2 Robbie McEwen (Aus) Davitamon-Lotto
3 Erik Zabel (Ger) Milram
4 Tom Boonen (Bel) Quick-Step-Innergetic
5 Cristian Moreni (Ita) Cofidis
41 Steven De Jongh (Ned) Quick-Step-Innergetic

Klassement:
1 Serguei Gonchar (Ukr) T-Mobile 38.14.17
2 Floyd Landis (USA) Phonak 1.00
3 Michael Rogers (Aus) T-Mobile 1.08
4 Patrik Sinkewitz (Ger) T-Mobile 1.45
5 Andreas Klöden (Ger) T-Mobile 1.50

Morgen trekt het peloton in de eerste lastige rit de voorwacht van de Pyreneeën in. Overmorgen volgt de eerst echt zware bergrit uit deze Tour.


Een uitgebreid verslag van de negende etappe lees je op de speciale Toursite van FOK!