Geheimen rond muggenseks ontrafeld

Icoon WetenschapVeel mensen ergeren zich aan het gezoem van muggen. Vooral in de zomer, wanneer ze uit het niets massaal te voorschijn komen, bezorgen deze kleine insecten slapeloze nachten aan ons mensen. Muggen blijken echter een goede reden te hebben om te zoemen. Achter het schijnbaar wezenloze muggengeluid gaat een wereld van seksuele aantrekking en afstoting schuil, zo bewijzen Britse biologen vandaag in het vakblad Current Biology.

De biologen denken dat muggen met het zoemgeluid aangeven of ze trek hebben in een wip. Wanneer een mannetjes- en vrouwtjesmug elkaar tegenkomen, stemmen zij hun zoemtoon op gelijke hoogte af, wat op een tweezijdige ja neerkomt. De situatie verandert wanneer twee mannetjes of twee vrouwtjes elkaar ontmoeten. Dan gooien ze hun zoemfrequenties elk een andere kant op - de ene omhoog, de andere omlaag. Of ze laten hun toon hevig op en neer golven, zodat de andere mug nooit op dezelfde hoogte kan uitkomen.

Het afstemmen van de zoemtoon heeft volgens de biologen ook praktisch nut. Muggen produceren het gezoem met hun vleugels; hoe sneller ze flapperen, des te hoger de toon. Zitten twee muggen op dezelfde frequentie, dan vliegen ze even hard, en dat vergemakkelijkt een paring in de lucht.

Overigens was al bekend dat mannetjes worden aangetrokken door het gezoem van vrouwtjes. Maar niemand wist dat vrouwtjes zich ook laten verleiden door mannelijk gezoem. Wetenschappers gingen er tot voor kort van uit dat vrouwtjesmuggen stokdoof waren, of op zijn minst slechthorend.

Voor de liefhebbers zijn hier drie fragmenten te beluisteren, waarin muggen aangeven of ze wel of niet zin hebben in seks met een andere mug.