Bot stelt Chavez gerust

Icoon BuitenlandsMinister Bernard Bot van Buitenlandse Zaken probeert de Venezolaanse regering gerust te stellen door een tweedaags bezoek aan het land te brengen. Venezuela verdenkt het Koninkrijk der Nederlanden er namelijk van, dat zij de Amerikanen bij een mogelijke militaire aanval op Venezuela zullen toestaan om de Antillen als 'springplank' voor Amerikaanse troepen te gebruiken. De Nederlandse Antillen liggen ten noorden van Venezuela.

De Nederlandse minister van Buitenlandse zaken heeft tegen zijn Venezolaanse collega gezegd dat dit een "misverstand" is, en dat Venezuela niet bang hoeft te zijn dat de Verenigde Staten de Antillen mogen gebruiken voor eventuele vijandige acties.

Eerder sprak de Venezolaanse president Hugo Chávez zijn bezorgdheid uit over een invasie van de VS in zijn land en in Bolivia. Verder noemde hij de Nederlandse minister van defensie, Henk Kamp, een 'pion van de VS'. Kamp bestempelde Chavez als een populist en vreest op zijn beurt een Venezolaanse invasie op de Antillen.

Bot zegt hierover: "De eilanden blijven deel uitmaken van het Nederlands grondgebied en Nederland respecteert de territoriale integriteit van Venezuela". Verwacht wordt dat Bernard Bot dinsdag een onderhoud zal hebben met Hugo Chávez.