EU en Afrika onderhandelen over migratie

Icoon Europa Ongeveer zestig Europese en Afrikaanse landen hebben vandaag een ontmoeting in de Marokkaanse stad Rabat over de grote immigratiestromen van Afrika naar Europa. Steeds meer illegale migranten proberen vanuit Afrika via Spanje of Malta de Europese Unie te bereiken.

Eurocommissaris Franco Frattini van Justitie hoopt dat de ontmoeting tot concrete resultaten kan leiden om migratiestromen tussen beide continenten beter in de hand te houden. "Dat zou het best zijn voor alle partijen, inclusief de migranten zelf", aldus Frattini.

De ontmoeting is georganiseerd naar aanleiding van een incident in Marokko waar honderden Afrikaanse migranten over een hek probeerden te klimmen om de Spaanse enclaves Ceuta en Melilla te bereiken. Daarbij werden vijf mensen doodgeschoten en raakten tientallen mensen gewond. Na dat incident kwamen er steeds meer illegalen naar Europa. Er waren vooral veel Mauritaniërs die naar de Canarische Eilanden vluchtten.

De Europese Unie wil meer financiële hulp geven aan Afrika, in de hoop dat de migratiestromen daarmee afnemen. In de periode 2007-2013 wil de EU achttien miljard euro uitgeven aan hulpgoederen in Afrika. "De enige langetermijnoplossing om het migratieprobleem op te lossen is niet het plaatsen van strengere grenzen, mensen terugsturen of selectief mensen toelaten. De beste oplossing is het investeren in ontwikkeling van die gebieden", aldus Louis Michel, eurocommissaris van Ontwikkeling.

De druk op de Europese Unie om minder streng te zijn tegen illegalen neemt toe. "De EU en haar lidstaten moeten de illusie laten varen dat het mogelijk is om mensen te stoppen met strengere regels", aldus Dick Oosting van Amnesty International. Hij stelt dat er een groot verschil is tussen de strenge Europese immigratieagenda en de wil van Afrika. Afrika wil dat er meer legale manieren komen voor illegale migranten om naar Europa te komen, en dat er meer geïnvesteerd wordt in ontwikkeling in Afrika.


Icoon Europa
De Spaanse enclaves Ceuta en Melilla