Einstein ging vreemd

Icoon OpmerkelijkAlbert Einstein hield er een druk liefdesleven op na. Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde brieven van de wetenschapper.

In 1903 trouwde Einstein met Mileva Maric, maar zij scheidden in 1919, waarna hij hertrouwde met zijn nicht Elsa. Al vrij snel kreeg hij een buitenechtelijke relatie met zijn secretaresse. Maar daar bleef het niet bij. Einstein onderhield ook contacten met andere vrouwen. Zo heeft hij het in zijn brieven onder andere over Toni, Ethel, Estella en Margarita.

Niet al zijn vriendinnen noemde hij bij naam. Sommige van zijn vriendinnen noemde hij slechts "mevrouw L.", of "mevrouw M." Uit de brieven wordt duidelijk dat mevrouw L. het meest bij hem in de smaak viel. In ťťn van zijn brieven schrijft Einstein namelijk: "Van alle dames ben ik in feite alleen gehecht aan mevrouw L., die absoluut onschuldig en fatsoenlijk is.''

De brieven schreef Einstein destijds aan zijn familie. Ze zijn in de loop der jaren in het bezit gekomen van zijn stiefdochter Margot. Margot wilde niet dat de brieven eerder dan twintig jaar na haar dood in de openbaarheid zouden worden gebracht. Margot stierf op 8 juli 1986.

Hoewel Einstein in de brieven heel openlijk schrijft over zijn relaties, was hij daar tegen zijn vrouw toch minder eerlijk over. Hij vertelde haar dat hij achtervolgd werd door allerlei vrouwen met "ongewenste neigingen."