Stier neemt revanche bij stierenrennen Pamplona

Bij de jaarlijkse stierenrennen in het Spaanse Pamplona is zondag een man op de horens genomen. De man is zwaargewond overgebracht naar het ziekenhuis. Verder werden er nog een aantal andere mensen in de lucht geworpen door stieren, maar zij stonden weer op en renden verder. Onduidelijk is of deze mensen gewond zijn geraakt.

Bij de stierenrennen haastten vierduizend waaghalzen zich om de stieren voor te blijven over een route van achthonderd meter die naar de stierenarena leidde. Zondag werden deze achthonderd meter in recordtempo gelopen. Waar een 'normale' ren zo'n drie minuten duurt, werd deze in twee minuten voltooid. De stieren waren bijzonder vurig, en bovendien extra groot; bijna zevenhonderd kilo per dier.

De stierenrennen, die in het Spaans 'encierros' worden genoemd, worden elk jaar gehouden ter gelegenheid van het San-Ferminfestival. Het raakte bekend door Ernest Hemingway, die het festival in 1926 beschreef.

Ook vrijdag raakte er iemand zwaargewond. Een 31-jarige Amerikaan werd toen door een jonge koe onder de voet gelopen. Daarbij raakte hij zwaargewond aan zijn benen. Gevreesd wordt dat de man nooit meer zal kunnen lopen.

Bijna ieder jaar verschijnen er berichten dat een aantal deelnemers op de horens is genomen. De afgelopen tachtig jaar zijn bij de stierenrennen veertien mensen om het leven gekomen. Het laatste dodelijke slachtoffer was een 22-jarige Amerikaan in 1995.

Stierenrennen in Pamplona
Neem ze niet bij de neu... eeehm horens!


Met dank aan DeNeo voor de submit.