Britten integreren goed in Afghanistan

Icoon OpmerkelijkDe stationering in Afghanistan van Britse soldaten heeft voor een traditiedoorbraak gezorgd: de strijdkrachten die daar gelegerd zijn, mogen hun baard laten staan. Dat schrijft de Mail On Sunday vandaag. Al meer dan honderd jaar was dat in het Britse leger verboden. Hooguit een snor was toegestaan.

Het doel van het opheffen van het verbod is om meer respect en vertrouwen te krijgen van Afghaanse collega's, zo zei een woordvoerder van het Britse ministerie van Defensie. In Afghanistan geldt een baard namelijk als teken van vroomheid. Na afloop van de missie moeten ze zich echter weer gladgeschoren vertonen.

Een militair analyticus schreef overigens bij het artikel in de Mail On Sunday dat hij denkt dat de reden voor de opheffing van het verbod een heel andere is. Volgens hem is er in de afgelegen gebieden een enorm watertekort, ook bij de strijdkrachten. Het leger zou het weinige beschikbare water niet aan scheren willen verspillen.

Overigens is de aanpak van de Britten niet nieuw. De Nederlandse militairen gebruiken deze manier van "integreren" al langere tijd in Irak. Nederland wordt voor deze aanpak wereldwijd geprezen, omdat het niet alleen meer goede wil kweekt bij de bevolking, maar ook hebben de Nederlanders aantoonbaar minder doden door deze aanpak.