WK 2006: Uitslag Duitsland - Portugal

Icoon WK 2006Duitsland is als derde geëindigd op het WK Voetbal. Het gastland won met 3-1 van Portugal. Bastian Schweinsteiger (twee keer) en Petit (eigen doelpunt) scoorden voor Duitsland, Nuno Gomes deed wat terug namens Portugal.

De Duitse basisformatie onderging een ware metamorfose in vergelijking met de halve finale tegen Italië (0-2). In het doel stond Jens Lehmann zijn plaats af aan Oliver Kahn. Verder ontbraken Michael Ballack, Per Mertesacker en Arne Friedrich wegens lichte blessures. De voorhoede bood met Lukas Podolski en Miroslav Klose een vertrouwde aanblik. Ook de Portugese bondscoach Scolari was gedwongen om wijzigingen door te voeren. Ricardo Costa en Paulo Ferreira vervingen respectievelijk Ricardo Carvalho (geschorst) en Miguel (geblesseerd). Verder loste Simão de afscheid nemende Luis Figo af.

Duitsland voerde het commando in de eerste tien minuten. Sebastian Kehl volleyde via Valente net naast, waarbij de linksback wellicht hands maakte. Klose liet zich niet onbetuigd en waagde enkele schietpogingen in de jacht om zijn topscorerstitel veilig te stellen. Waar Portugal nonchalant oogde in de beginfase, kwam de ploeg langzamerhand in de wedstrijd. Het sterke middenveld met Maniche, Costinha en Deco nam de teugels in handen en via de zijkanten stichtten Simão en Ronaldo veel gevaar. Pauleta had zijn ploeg op voorsprong moeten brengen, maar stuitte na buitenspel te hebben ontweken op Kahn.

Er ontstond een zeer boeiend schouwspel dat op en neer golfde. Portugal bediende zich van knap combinatiespel en zocht waar het kon de diepte. Toch bleven echte mogelijkheden uit voor de Zuid-Europeanen. Ook die Mannschaft ontbeerde scherpte in de eindfase; Ballack werd node gemist. In feite kwam de equipe niet verder dan pogingen uit vrije trappen, al verraste Kehl met een lastig balletje bijna Ricardo. Na ongeveer een half uurtje verflauwde het treffen. Tot de rust gebeurde er weinig, op een gevaarlijke corner van Deco na. Doordat Kahn weigerde uit te komen, ontstond er veel dreiging. Simão en Costinha slaagden er echter niet in te profiteren.

Het tweede bedrijf startte veelbelovend met veel momenten voor de goal. Het was Bastian Schweinsteiger die uiteindelijk het evenwicht verstoorde. De druistige dribbelaar trok vanaf links naar binnen en zag zijn afstandschot in het doel belanden. Ricardo leek verre van kansloos, want de bal was niet gemikt in de hoek. Niet veel later stond het 2-0. Opnieuw vertolkte Schweinsteiger een hoofdrol: zijn laag ingeschoten vrije trap werd door Petit tot achter zijn eigen keeper verlengd. Via Ronaldo deed Portugal bijna meteen iets terug, ware het niet dat Kahn een exceptionele reflex in huis had.

De 2-0 verlamde de troostfinale. Duitsland kroop logischerwijs in haar schulp, Portugal probeerde nog wat met het inbrengen van Figo en Nuno Gomes. Niet één van hen, maar opnieuw Schweinsteiger stal de show door voor 3-0 te zorgen. Het prachtige doelpunt vertoonde veel gelijkenissen met de openingstreffer, al kon Ricardo nu niets worden verweten. Portugal gaf echter niet op en vlak voor tijd werd die mentaliteit beloond met een eretreffer. Figo legde de bal panklaar voor Gomes, die stijlvol binnenkopte.