Pro-Westerse coalitie in de problemen in Oekraïne

Icoon Buitenlands De Socialistische Partij in het parlement van Oekraïne heeft de pro-Westerse coalitie in het parlement op ontploffen gezet. Aleksandr Moroz, leider van de Socialistische Partij, liet zich tegen het regeerakkoord in kiezen als voorzitter van het parlement. De pro-Westerse coalitiepartners Ons Oekraïne en het blok-Joelia Timosjenko reageerden woedend. "In feite is de coalitie gestopt met functioneren", aldus Roman Bezsmertni, fractievoorzitter van Ons Oekraïne. De coalitie heeft nog maar één dag gefunctioneerd.

De pro-Russische oppositie rekent er nu op te kunnen regeren. "Ik feliciteer jullie allen dat een tweede oranje nachtmerrie niet doorgaat", aldus Jevgeni Koesjnarjov van de Partij van de Regio's. Met oranje wordt de Oranje Revolutie bedoeld van twee jaar geleden, waarbij de pro-Westerse partijen voor het eerst een meerderheid kregen in het parlement.

De pro-Russische Partij van de Regio's werd ditkeer de grootste partij, maar in het parlement kwam wel een pro-Westerse meerderheid. Die meerderheid lijkt nu verdwenen te zijn, doordat de Socialistische Partij voor een pro-Russische coalitie lijkt te kiezen. De Socialistische Partij heeft niet veel zetels, maar wel genoeg om een pro-Russische coalitie met de Partij van de Regio's en de Communistische Partij te forceren.

Dit kan grote gevolgen hebben voor Oekraïne. Als de pro-Russische meerderheid er komt zal de pro-Westerse koers van Oekraïne eindigen. De 'oranje'-partijen willen dat Oekraïne op termijn toe zal treden tot de Europese Unie en de NAVO. De pro-Russische partijen willen dit juist niet. Een pro-Westerse koers leek veiliggesteld nadat maanden na de parlementsverkiezingen van maart een lijmpoging was gelukt. Ons Oekraïne wilde alleen met het blok-Joelia Timosjenko regeren als zij de voorzitter van het parlement zou leveren. De partijen beschuldigden elkaar voor de verkiezingen nog van corruptie.

Uiteindelijk werd de socialist Moroz de voorzitter door steun van de oppositie. Zelfs veel parlementariërs van de Socialistische Partij zijn boos over de gang van zaken. De Socialistische Partij had namelijk een pro-Westese verkiezingscampagne. "Je hebt de partij en miljoenen kiezers die voor je hebben gestemd verraden", aldus een partijgenoot die de pro-Westerse coalitie trouw blijft. De spanning was te snijden in het parlement, en één parlemantiër viel zelfs flauw.

Als de pro-Russische partijen gaan regeren, zal president Viktor Joesjtsjenko moeten regeren met zijn aartsrivaal Viktor Janoekovitsj als premier. De president wil dat er snel een nieuwe regering gevormd wordt. Anders worden er misschien nieuwe verkiezingen uitgeschreven.


Parlementsverkiezingen 2006
Oekraïne is verdeeld: Oranje/rood is pro-Westers. Blauw is pro-Russisch