Rugbyers boos om handtasjes

Icoon OpmerkelijkHet Nieuw-Zeelandse nationale rugbyteam, de All Blacks, is boos op het Australische televisiestation Channel Seven. Om reclame te maken voor de wedstrijd Australië tegen Nieuw-Zeeland had het station namelijk een foto van het team gebruikt en daar handtasjes aan toegevoegd. Deze grap viel slecht in Nieuw-Zeeland.

De foto was gemaakt tijdens een ritueel dat de Nieuw-Zeelanders altijd uitvoeren voor de wedstrijd, de zogenaamde haka, waarbij wild gesprongen wordt en de spelers veel kabaal maken. Dit ritueel is afkomstig van de Maori en dient om de tegenstanders te imponeren. Nieuw-Zeeland is van oudsher bijzonder trots op zowel zijn rugbyteam als zijn Maorirituelen.

De tasjes zijn gebaseerd op een hilarisch incident dat twee maanden geleden plaatsvond in een nachtclub in Nieuw-Zeeland. Tana Umaga, voormalig aanvoerder van de All Blacks, en teamgenoot Chris Masoe hadden ruzie, waarbij Umaga op een gegeven moment met een damestasje Masoe op het hoofd sloeg. Masoe (100 kilo) barstte hierbij in snikken uit. Het handtasje werd zo beroemd dat het later voor ongeveer tienduizend euro verkocht is op internet.

Volgens Ali Williams van de All Blacks geeft de reclamecampagne het niveau van de Australische humor aan. "Iedere suggestie dat de Nieuw-Zeelanders iets anders zijn dan sterke rugbyers zal op het veld weersproken worden," aldus Williams. John 'Knuckles' Connolly, de Australische coach, weigert ieder commentaar. De Australische rugbybond zegt niets met de zaak te maken te hebben.

De wraak van Nieuw-Zeeland was overigens zoet. De wedstrijd werd namelijk met 32-12 gewonnen.

Handtasjes
Handtasjes tijdens het ritueel voor de wedstrijd