Grote rel rond deken van Gulpen

Er is een grote rel uitgebroken rond deken Joep Haffmans van Gulpen. De 63-jarige deken is al langer in opspraak, maar de rel rondom hem breidt zich meer en meer uit.

De politie onderzoekt de beschuldiging dat de deken geld zou hebben verduisterd uit de katholieke kerkelijke armenkas. Daaruit zou Haffmans bijna anderhalf miljoen euro hebben achterover gedrukt. De deken zou daarvan onder andere dure auto's rijden en uitbundige verre vakanties hebben gevierd.

De Limburgse kranten staan vol met ingezonden brieven waarin lezers de kerk (met name het bisdom Roermond) mede schuldig achten aan het toedekken van wat een fraude- maar ook een zedenschandaal lijkt te worden. Dat laatste komt omdat een vrouw tegenover de politie heeft verklaard dat zij tien jaar lang regelmatig tussen de lakens is gedoken met de Gulpense deken. Haffmans zou zijn belangstelling niet tot haar beperkt hebben maar ook andere dames seksueel hebben bediend.

Het bisdom Roermond waarschuwt voor overhaaste conclusies. Ze roept iedereen op mee te werken aan het onderzoek door de politie. Een woordvoerder van het bisdom stelt dat een fout beeld'' is ontstaan: ''Er is geen sprake van dat we al jaren wisten van die verhalen. Het is onzin om te zeggen dat we iets in de doofpot wilden stoppen.'' Haffmans is niet bereikbaar voor commentaar. Hij heeft zich ziek gemeld.

Update 20:42
Bisschop Frans Wiertz van Roermond heeft een ontslagprocedure in gang gezet tegen deken Joep Haffmans. In afwachting van het politieonderzoek is hij nu op non-actief gesteld. Als uit het onderzoek blijkt dat hij de ten laste gelegde feiten niet heeft begaan, mag hij elders als priester aan de slag gaan. Het ontslag is volgens de bisschop nodig gezien de commotie die rondom de persoon van de deken is ontstaan. Opvallend is dat dezelfde bisschop eerder waarschuwde voor overhaaste conclusies.

Met dank aan calvobbes en dennistd voor de submit.