Zaak tegen pedopartij lijkt kansloos

Icoon BinnenlandsHet kort geding dat gisteren in Den Haag gevoerd werd tegen de Partij voor naastenliefde, vrijheid en diversiteit (PNVD) lijkt kansloos. Verschillende actievoerders tegen pedofilie probeerden een verbod op de partij tot stand te brengen. Juridische argumenten waren er echter nauwelijks.

Het geding was aangespannen door 'pedofielen-watcher' Ireen van Engelen en drie slachtoffers van misbruik op een basisschool in Zwolle. Ze eisten een verbod op de partij. Verschillende groeperingen tegen pedofilie waren in de rechtszaal aanwezig om hen te steunen. Gerard Hamer, advocaat van de PNVD, stelde echter dat het niet verboden is om om wetswijzigingen te vragen. De rechter probeerde later nog om de juridische bezwaren van de eisers boven tafel te krijgen, maar kwam daarin ook niet verder dan dat de PNVD niets doet wat verboden is. De aanklagers hielden vooral een moreel betoog. Ze vinden dat er grenzen aan het fatsoen zijn, ook al doet de PNVD niets strafbaars. "Namens de kinderen zeggen wij: 'blijf van ons af!'" Hamer vond dat je daarmee een partij niet kunt verbieden. Je moet de politiek dan maar om strengere wetten vragen of gewoon gaan demonstreren.

Van Engelen had al wel verwacht dat het een moeilijke zaak zou worden. Maar "het maakt me geen moer uit of ik win. Ik heb nu aandacht voor deze kwestie." De rechter doet op 17 juli uitspraak.