'To google' officieel Engels woord

Google Het werkwoord 'to google' is officieel een Engelstalig woord geworden. Het Amerikaanse woordenboek Merriam-Webster Collegiate Dictionary heeft het woord 'google' opgenomen in de nieuwste editie van het woordenboek. Merriam-Webster is te vergelijken met de Van Dale in Nederland.

Het werkwoord begint met een kleine g en betekent: iets op het internet opzoeken met de zoekmachine Google. "Let me google that" is vanaf nu een correcte Engelse zin. In de beroemde Britse Oxford Dictionary werd vorige maand het woord Google opgenomen, maar dan wel met hoofdletter G. Het werkwoord werd vijf jaar geleden voor het eerst gebruikt in de New York Post. Dat het nu al een officieel woord is, is volgens deskundigen uitermate snel.

In Nederland bestaat het werkwoord 'googelen' of 'googlen' al een tijdje. Dat werkwoord is afgeleid van het woord Google. Het Algemeen Dagblad beweert dat dit werkwoord zelfs in de Van Dale staat, maar in de interneteditie van het bekende woordenboek is deze niet te vinden. Daarnaast heeft googelen vaak de betekenis van het opzoeken van informatie over personen in Google.

Het bedrijf Google is niet tevreden met de ontwikkeling. Het werkwoord 'to google' kan op termijn uitgroeien tot een synoniem voor zoeken op het internet. Daardoor kan de bescherming van het handelsmerk vervallen, waardoor concurrenten de term ook zouden kunnen gebruiken. Dit is onder meer gebeurd bij het woord 'aspirine' wat van een merknaam is uitgegroeid tot een synoniem voor het woord pijnstiller. Nu is het merk 'Google' nog ťťn van de bekendste merken onder consumenten.