'Terroristen wilden Wall Street onder water zetten'

Icoon Terrorisme Een groep terroristen zou van plan zijn geweest om de Holland Tunnel in New York op te blazen, om daarmee Wall Street onder water te zetten. Dat schrijft de plaatselijke krant Daily News vandaag. De FBI zou het plan echter voortijdig gestopt hebben door de arrestatie van ťťn verdachte in Libanon. De Holland Tunnel was het hoofddoel van de groep, maar ook andere tunnels en metrostations zouden doelwitten zijn geweest.

De groep terroristen zou volgens functionarissen een aanbod voor zowel financiŽle als tactische hulp van de groep van al-Qaeda-leider al-Zarqawi gekregen hebben, voordat die vorige maand werd gedood. Of er ook daadwerkelijke hulp is gestuurd, is niet bekend.

Het plan was om een grote hoeveelheid explosieven tot ontploffing te brengen in de Holland Tunnel. Hierdoor moest de tunnel vernietigd worden, maar zou er ook een vloedgolf door Manhattan razen. Het effect daarvan moest gelijk zijn aan dat van de overstromingen die orkaan Katrina vorig jaar in New Orleans veroorzaakte.

Volgens sommige functionarissen had het plan zeker een kans van slagen. Anderen twijfelen echter sterk aan de haalbaarheid van het plan, vanwege de grote hoeveelheid explosieven en kennis die nodig waren geweest. Bovendien zou Wall Street niet eens overstromen als de tunnel zou instorten, omdat het financiŽle district boven het waterniveau ligt.

Chatroom
De FBI kwam achter de plannen via een online chatroom, waar de terroristen hun plannen bespraken. Uit die chats bleek ook dat een zo groot mogelijke economische schade de inzet is van nieuwe plannen. Op dit moment maakt de FBI nog jacht op de andere betrokkenen bij het complot.

Met dank aan KDZ voor de submit.