'Geen no-claim voor chronisch zieken'

Icoon JustitieDe kortgedingrechter in Den Haag heeft vrijdag een uitspraak in een zaak die veertien chronisch zieken hadden aangespannen over de no-claimregeling. De rechter stelde de groep van veertien in het ongelijk.

Op grond van een nieuwe regeling van minister Hans Hoogervorst (Volksgezondheid) krijgen mensen die weinig of geen medische kosten maken hun ziektenkostenpremie deels terug. De chronisch zieken vinden deze regeling discriminerend en menen dat deze in strijd is met internationale verdragen. Aangezien zij aangewezen zijn op veel medische hulp kunnen zij nooit in aanmerking komen voor de korting. Tijdens de rechtszaak betoogden zij dat dit strijdig is met het gelijkheidsbeginsel.

De rechter oordeelde echter dat de aangehaalde verdragen niet van toepassing zijn op de no-claimregeling. De chronisch zieken hadden een schadevergoeding van 255 euro geëist (het maximale bedrag dat de regeling op kan leveren). De rechtszaak werd overigens betaald door de fractie van de Socialistische Partij (SP), die zich altijd fel heeft verzet tegen de korting.

Met dank aan patje30 voor de submit.