'Bankkantoren zullen op termijn sluiten'

FinancieelDe Boston Consulting Group (BCG), een toonaangevende financiële adviesorganisatie, voorziet dat door de moordende concurrentie onder de banken op termijn vrijwel alle kantoren zullen sluiten, zo schrijft De Telegraaf vandaag. Personeel zal in teams met laptops bij de klanten thuis langsgaan.

De ontwikkeling is ingezet met internet. Kantoren zijn nu al alleen nog belangrijk voor het werven van opdrachten, zegt vice-president Frans Blom van de BCG. Verder kan alles via internet of bij de klant thuis worden afgehandeld.

De huidige bankkantoren, die vaak op prestigieuze en dure stukken grond staan, worden veel te duur. Met de huidige prijsconcurrentie is het voor banken uiteindelijk financieel onmogelijk om de dure kantoren aan te houden. BCG voorspelt dat er her en der enkele filialen met balies blijven bestaan, en dat de rest zal sluiten. Verder gaan mobiele verkoopteams straks de voordeuren langs en wordt alleen hoogstnodig en tijdelijk kantoorruimte gehuurd.

Voor Jan Modaal voorspelt BCG een duurdere betaalkaart. Anders dan de vermogende cliënten, leveren zij banken veel te weinig op. Winst zit voor banken niet meer bij de 'gewone' klant, maar in de speciale dienstverlening aan geselecteerde, rijke klanten.