EU-onderzoek: 59% steunt grondwet

Eurobarometer Volgens Eurobarometer-onderzoek van de Europese Unie steunt momenteel 59 procent van de Nederlanders de Europese grondwet. Vorig jaar werd de Europese grondwet in Nederland nog afgewezen met bijna 62 procent. Onderzoek van Maurice de Hond zou juist aantonen dat 68 procent van de Nederlanders nu tegen zouden stemmen. Volgens Maurice de Hond zou 56 procent wel voor een aangepaste variant van de grondwet zijn.

Steeds minder Europeanen steunen de uitbreiding van de Europese Unie. Momenteel steunt 45 procent van de 29.000 ondervraagde burgers in alle 25 EU-lidstaten een verdere uitbreiding. Vorig jaar was dat nog 49 procent. Er zijn wel meer mensen die EU-uitbreiding steunen dan mensen die helemaal geen verdere uitbreiding willen. 42 procent is tegen elke vorm van uitbreiding. Dit aantal is wel gegroeid: Vorig jaar was nog 39 procent tegen verdere uitbreiding. In veel EU-lidstaten bestaat een grote weerstand tegen de aansluiting van Turkije bij de Europese Unie.

Het lid zijn van de Europese Unie wordt wel meer gewaardeerd. 55 procent van de burgers is tevreden lid te zijn van de EU. De grootste zorg voor Europeanen is werkloosheid: 49 procent vindt dit een belangrijke taak voor de EU.