Nederlandse kinderen vluchten naar ambassade

Icoon BuitenlandsIn SyriŽ hebben twee Nederlandse kinderen hun toevlucht bij de Nederlandse ambassade gezocht. De kinderen zeggen deze stap te hebben genomen omdat ze door hun vader worden mishandeld. In 2004 werden de kinderen, uit Oude Pekela, door de vader meegenomen naar SyriŽ. De 13-jarige jongen Ammar en het 11-jarige meisje Sara wisten te ontkomen aan hun vader en vluchtten naar de ambassade in Damascus, waar ze nu tien dagen dag en nacht verblijven. Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde donderdag een bericht hierover in De Telegraaf.

De kinderen zijn volgens de woordvoerder uit eigen beweging naar de ambassade gekomen en smeekten om hulp. De Syrische pers schreef dat de kinderen door personeel van de ambassade ontvoerd waren maar dit is volgens de woordvoerder absoluut niet waar. In Nederland heeft de rechtbank de moeder het ouderlijke gezag over de kinderen gegeven. Volgens het Syrisch recht heeft de vader altijd recht op de kinderen. Wanneer de kinderen dan ook maar ťťn stap buiten de ambassade zetten zullen ze waarschijnlijk aan de vader worden overgedragen. "De ambassadeur, de directeur-generaal en de minister zijn druk bezig met het vinden van een goede oplossing waarbij het belang van de kinderen voorop staat, maar makkelijk is dat niet omdat er in SyriŽ heel andere wetten gelden", aldus de woordvoerder van de ambassade.

De vader staat volgens Buitenlandse Zaken als kinderontvoerder geregistreerd. De moeder, Janneke Schoonhoven, woont in Nederland en heeft al eerder geprobeerd om via het Tros-programma Vermist in contact te komen met haar kinderen in SyriŽ. De presentator Jaap Jongbloed werd samen met zijn cameraploeg gearresteerd toen hij een confrontatie met de vader van de kinderen aanging. De ploeg werd, na bemiddeling van de Nederlandse Ambassade, weer vrijgelaten.

De moeder heeft elke middag telefonisch contact met haar kinderen. "Ze hebben het heel erg zwaar gehad, anders hadden ze nooit zo'n grote stap genomen om te vluchten. Ze waren echt wanhopig. Ammar wordt volgende week dertien jaar oud. 'Ik heb maar een wens voor mijn verjaardag, mamma', zegt hij steeds. 'Dat is dat ik mijn verjaardag weer in Nederland kan vieren", aldus Schoonhoven. De moeder hoopt dat ze haar kinderen snel in haar armen kan sluiten.


De 11-jarige Sara en 13-jarige Ammar


Met dank aan Flying_nomad, realdutch, YubYub, Powerpaultje, mr_koffie, Blind_Guardian, en Xanthe voor de submit.